Ik heb een werkend prototype op bijna ware grootte gebouwd zodat ik de werking kon demonstreren met een echte rolstoel.
Vanzelfsprekend zou het plateau met de drukpunten in werkelijkheid op grondniveau komen en het mechanisme eronder in de grond weg zitten.
Het prototype werd in hout gemaakt om praktische en financiele redenen. Een productiemodel zou echter beter in metaal of kunststof gebouwd worden.
Het slotenmechanisme met drukpunten is bij het prototype maar aan één kant gebouwd om transport naar school mogelijk te houden maar door gewoon het systeem aan de andere kant te kopiëren werkt het zonder probleem in bijde richtningen.
Ik heb mijn prototype zo gebouwd dat het plateau met het sloten mechanisme kan open scharnieren om het systeem beter te kunnen tonen.
Er wordt met de veerkracht van de plaat gewerkt om het mechanisme in te drukken en terug te laten komen.
Ook het sluiten zelf gebeurt op een erg eenvoudige manier: elk drukpunt bedient een eigen balk dat de uitloper van het poortje onder het scharnierpunt tegenhoudt.
Zolang niet allevier de balken tegelijk onder het niveau van de uitloper geduwd worden door op de vier drukpunten te duwen kan het poortje niet naar de overkant open.
Aan de andere kant doet eenzelfde systeem dit voor de andere richting.
Er komen dus geen veren of scharnieren aan te pas wat de produktie heel eenvoudig en onderhoud nagenoeg overbodig maakt. Enkel de scharnieren van het poortje zelf zouden eventueel af en toe gesmeerd mogen worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten