Ik heb een werkend prototype op bijna ware grootte gebouwd zodat ik de werking kon demonstreren met een echte rolstoel.
Foto's eindproduct
Ik heb een werkend prototype op bijna ware grootte gebouwd zodat ik de werking kon demonstreren met een echte rolstoel.
De laatste weken
Open deur
In tegenstelling tot wat wij allemaal als uitgangspunt hadden genomen: een doorgang bouwen waar een klassieke rolstoel wel doorkan en een fiets niet, wezen de opdrachtgevers ons erop dat het een absolute prioriteit is dat alle soorten rolstoelen en alle soorten rolstoelgebruikers de doorgang met zo weinig mogelijk moeite moesten kunnen gebruiken.
Deze opmerking was natuurlijk volledig terecht aangezien het inderdaad veel erger is dat een rolstoelgebruiker niet door de poort kan dan dat een fietser dat met enige moeite wel zou kunnen.
Een ontnuchterend voorbeeld was de persoon in de jury die in een volledig anders gevormde elektrische rolstoel zat en slechts één hand een weinig kan bewegen.
Net als bij de andere voorgestelde ontwerpen zou deze persoon niet in staat zijn mijn doorgang te gebruiken.
Week voor open deur
Tweede en derde week.
Zoals reeds in eerdere bedenkingen opgeschreven lijkt het mij dan ook volkomen nutteloos iets te ontwerpen dat op deze vlakken geen grote verbetering betekent op dat reeds bestaande concept.
Een tweede denkpiste leidde mij tot het ontwerpen van een soort doorgang die maximaal de vorm van de rolstoel benaderde. Dit zou voor rolstoelgebruikers totaal geen hindernis vormen en voor fietsers, hopelijk een moeilijk neembare hindernis opwerpen.
Omdat dit idee op papier ideaal lijkt ben ik hier dan ook een stuk op verder gegaan.
Jammergenoeg bleken er al snel verschillende grote nadelen aan dit idee verbonden:
Ten eerste bleek dat de schouders van een rolstoelgebruiker ongeveer even hoog komen als een fietsstuur. Dit betekend dat, zeker als je rekening houd met grotere rolstoelgebruikers (wat natuurlijk noodzakelijk is), ook een gemiddelde fiets gewoon door de doorgang kan.
Nu ben ik gaan nadenken hoe dit probleem op te lossen valt:
Je kan in plaats van een kort poortje een soort tunnel maken zodat de fietser de fiets niet in één keer door de doorgang kan steken. Het is namelijk onmogelijk om op de fiets te blijven zitten en erachter aan kruipen is al helemaal moeilijk. Maar dit leidt onmiddelijk tot het probleem dat ook veel rolstoelpatienten niet op eigen kracht kunnen voortbewegen en er dus een duwer mee moet door de doorgang.
De enige mogelijkheid om hiermee rekening te houden is dus de afmetingen naar een staand persoon aan te passen of de bovenkant open te laten. Beide mogelijkheden leidden er echter toe dat ook een fietser gewoon door de tunnel kan.Omwille van diezelfde duwer zijn trouwens ook andere blokkerings mechanismen voor fietsers die ook wandelaars zouden storen, zoals hindernissen in het midden tussen de wielen van de rolstoel uit den boze.
Om dit toch op te lossen dacht ik eraan de tunnel in allerhande kronkels en hoeken te buigen waar je met een fiets niet zou door geraken omdat deze te lang is.
Jammergenoeg heb ik na veel testen en proberen met een echte fiets en rolstoel ondervonden dat, elke bocht die je maar kan bedenken en haalbaar is met een rolstoel, ook haalbaar is met de fiets. In het allermoeilijkste geval moet je gewoon het achterwiel wat verschuiven.
Afmetingen en beweeglijkheid
Week 1
Volgens mij is dit een zeer sterk ontwerp omdat het zeer eenvoudig en effectief is.
Mijn ontwerp moet dan ook minstens even goed zijn als de kissing gate en liefst op bepaalde vlakken dit ontwerp overstijgen.
Het is dus belangrijk de voor en nadelen van dit ontwerp eens op een rijtje te zetten:
Voordelen:
Heel eenvoudig en goedkoop te maken.
Heel begrijpbaar systeem: ik denk dat de meesten wel vanzelf doorhebben hoe het werkt.
Nadelen:
Het neemt vrij veel plaats in.
Er is toch een, vanuit een rolstoel, vrij moeilijke manipulatie nodig om het poortje van
stand te veranderen.
Op welke vlakken kan ik de "kissinggate" overtreffen:
1/Het ontwerp kan enkel eenvoudiger zijn als er geen bewegende delen in voorkomen.
2/Een compacter ontwerp zou op bepaalde plaatsen een grote meerwaarde kunnen zijn.
3/Een ontwerp dat gemakkelijker te bedienen valt vanuit een rolsoel.
4/ Een ontwerp waar echt geen fiets door kan bestaat nog niet. (door het voorwiel van een fiets op te heffen kan je momenteel door alle bestaande poorten)
Gevaren waar ik voor moet oppassen:
Het ontwerp mag zeker niet te complex worden, zowel wat de mechaniek als wat de bediening betreft